Loading...
MR.SC. HARIS BALTA
MR.SC. HARIS BALTA
Royal Military Academy of Belgium

PREDAVAČ

MR.SC. HARIS BALTA

Haris Balta je naučni znanstvenik pri Centru za besposadne sisteme na Kraljevskoj vojnoj akademiji Belgije u Briselu. Diplomu inženjera informacijskih tehnologija stekao je 2008 godine na Sveučilištu u Mostaru, u Bosni i Hercegovini, a na postdiplomskom studiju na Sveučilištu Federica II Napoli, u Italiji, gdje se dodatno obrazovao stekao je zvanje magistra robotike i inteligentnih sustava 2012 godine. U toku je završne faze i odbrane svoje doktorske teze na belgijskoj Kraljevskoj vojnoj akademiji, u kojoj se bavi područjem bespilotnih vozila i letjelica te kolaborativnim 3D mapiranjem.

Tijekom proteklih pet godina Haris je surađivao na nekoliko velikih europskih istraživačkih projekata, poput projekta ICARUS (koji se bavi razvojem robota za pretragu i spašavanje) te projekta TIRAMISU (koji se bavi razvojem robotike humanog razminiranja). Oba ta projekta koordinira belgijska Kraljevska vojna akademija. Haris je radio i na projektu MAFF – primjeni bespilotnih letjelica namijenjenih protuminskom djelovanju. Uz to, voditelj je znanstvenog projekta Ministarstva obrane Belgije u kojem se bavi razvojem alata koji obrađuju podatke koje prikupljaju bespilotne letjelice, s ciljem poboljšanja razumijevanja situacije u prostoru i smanjivanja kognitivnog opterećenja vojnih zapovjednika tijekom važnih operacija. Navedeni projekti plod su suradnje 55 partnera iz javnog sektora, industrije i akademske zajednice iz brojnih zemalja Europe i Japana, s ukupnim proračunom od oko 40 milijuna eura.

Haris se trenutno bavi znanstvenim istraživanjima u području razvoja heterogenih robotičkih sustava i primjenom tih sustava u stvarnim, humanitarnim situacijama (potraga i spašavanje, razminiranje i inspekcija prostora s distance). Harisa je međunarodno aktivan u promociji robotskih alata namijenjenih humanitarnom djelovanju. Do sada bio pozvan kao gost predavač na više od petnaest nastupa u jedanaest zemalja na tri kontinenta (Europa, Sjeverna Amerika, Azija). Te je član vise međunarodnih grupa u ovom području.

Za svoj rad je dobitnik nekoliko međunarodnih nagrada i priznanja od institucija kao što su Društvo za robotiku i automatizaciju Instituta inženjera elektronike i elektrotehnike, japanska Agencija za atomsku energiju, Europska komisija, te je i dobitnik počasne medalje sa Kraljevskim amblem Kraljevine Belgije (B-FAST) te još nekih državnih agencija.

Radi i kao stariji tehnički konzultant u brojnim međunarodnim organizacijama pomažući im u uvođenju robotike i tehnologija bespilotnih autonomnih letjelica u njihove operativne procedure. Predaje i na nekoliko profesionalnih, diplomskih i post-diplomskih studija, a objavio je više od dvadeset znanstvenih radova u utjecajnim časopisima, knjigama i konferencijskim materijalima. Haris je međunarodno certificirani instruktor za tehnologije bespilotnih letjelica i njihov pilot (kako onih s fiksnim krilima tako i rotacijskih sistema). Njegov dosadašnji rad je bio praćen kroz vise međunarodni medijskih nastupa.